Skip to the content

Maakt jouw bedrijf al optimaal gebruik van de cloud?

De cloud bestaat al een hele tijd, maar inmiddels worden de mogelijkheden en toepassingen steeds beter. Bijna iedereen maakt dagelijks gebruik van cloud diensten.

Denk maar aan je Gmail: een e-mailbox in de cloud. Maar ook OneDrive en Google Foto`s zijn cloud toepassingen die veel gebruikt worden. Cloud is inmiddels een begrip en kan jouw organisatie vele voordelen bieden; lage investeringen, schaalbaarheid en een optimale performance en beveiliging. Cloud diensten zijn inmiddels in staat om een complete online server te bieden, je telefoonnetwerk over te nemen en belangrijke software overal ter wereld toegankelijk te maken.

De cloud in drie delen

Als bedrijf heb je ruwweg drie mogelijkheden als het gaat om werken via de cloud:

  1. Infrastructure as a Service
  2. Platform as a Service
  3. Software as a Service

In het kort gaat het bij Infrastructure om een of meerdere servers in de cloud. Dit is het model waarbij men omschakeld van on-premise servers naar virtuele servers in de cloud. Bij Platform as a Service ga je een stap verder. Hierbij maak je gebruik van diensten van een platform, zoals bijvoorbeeld een webserver en een database-server. Daarop kun je als bedrijf echter je eigen programma's (laten) bouwen, zonder je zorgen te maken over updates of capaciteitsproblemen. Op deze manier kan de oplossing in de cloud schakelen op de behoefte. De derde en laatste, Platform as Software, zijn kant en klare programma`s die werken via de cloud. Bij Microsoft zijn dit bijvoorbeeld Microsoft Office 365, OneDrive for Business.

De diepte in

Een goed voorbeeld van wat de cloud kan doen voor je bedrijf is VoIP. Bij VoIP wordt je normale telefoongesprek overgezet naar het internet. Dit maakt het mogelijk om al je inkomende telefoongesprekken online aan te nemen en door te zetten. Het grootste voordeel is dat je vrijwel overal kunt bellen tegen lage kosten. Daarnaast heb je geen ingewikkelde centrale meer nodig en kun je telefoongesprekken niet alleen binnen je bedrijf doorzetten, maar naar mensen overal ter wereld. De verbinding gaat tenslotte via het internet.

Software

Ditzelfde voordeel geldt ook voor alle software die je als bedrijf kunt gebruiken. Via Microsoft 365 en OneDrive te kun je overal ter wereld je bestanden inzien en veranderen. In principe zit er geen beperking aan de hoeveelheid ruimte die je gebruikt. Daarnaast besteedt een bedrijf als Microsoft ieder jaar kapitalen aan hun beveiliging. Iets waar je als zelfstandig bedrijf nooit tegenop kunt. Een ander goed voorbeeld is Trello, dat je kunt gebruiken voor online projectmanagement. Ideaal voor het beheersen en organiseren van projecten waarbij betrokkenen op meerdere locaties en zelfs in meerdere landen werken.

De trend

Naar verwachting zullen steeds meer bedrijven gebruik gaan maken van online toepassingen. Dat is ook logisch. Voor de stijgende vraag naar flexibel werken, globalisering bij bedrijven en toenemende digitale beveiligingsrisico`s biedt de cloud steeds vaker de beste oplossing.

ICT

Het maakt niet uit hoe groot uw bedrijf is, wij ontzorgen u.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?