Skip to the content

HPE database server ontwerp

Wij gebruiken op de ICT-afdeling meestal HP Servers. Vaak zijn dit ‘normale’ configuraties met een enkele processor, iets meer werkgeheugen dan normaal en enkele terabytes aan redundante opslag. Soms is er echter meer nodig om een bedrijf te voorzien van voldoende verwerkingskracht.

Database server

Begin 2019 werden wij gevraagd om een indicatie te geven van de kosten van een HP Proliant DL380 Gen10 die geschikt is om een productiebedrijf te voorzien van een snel ERP-systeem. Het betreft een ERP-systeem die gebruik maakt van een SQL database; die tevens gebruik gaat maken van een Microsoft Windows Hypervisor. De gewenste specificaties logen er niet om; en al snel was er een begroting gemaakt van de kosten voor het samenstellen van een HP server. De basis was minimaal 2 CPUs, minimaal 128 GB RAM, en minimaal 800 GB aan redundante SSD storage.

Licenties

Een belangrijke factor bij het samenstellen van de server zijn de benodigde Windows Server licenties. Een veelvoud aan CPU-cores zorgt ervoor dat er ook bijbehorende Windows Server licenties nodig zijn. Nadat bepaald is welke hoeveelheden licenties nodig zijn; kan dan nog een keuze worden gemaakt uit het type licentie (OEM of OLP); en dan eventueel nog nieuwe licenties of gebruikte licenties. Dat laatste scheelt vaak nog tussen de 30 - 40% in de kosten.

RAID-controllers

De ingebouwde controllers van HP in een DL380 zijn prima; maar niet altijd geschikt voor de hoeveelheid drives die noodzakelijk zijn om de snelheid + redundantie te verzorgen. Met SAS-expanders is het mogelijk om een extra drive-bay aan te sturen; maar soms is het beter om een betere controller te kiezen met meer cachegeheugen en uitbreidingsmogelijkheden.

SmartCache

Een relatief nieuwe technologie is SmartCache; het combineren van traditionele harddisk opslag met SSD opslag. De hot-data wordt door de slimme RAID-controller opgeslagen op de SSD opslag; de vrijwel nooit noodzakelijke cold-data blijft achter op de goedkopere HDD opslag. Apple maakt bij zijn zogenaamde Fusion drives gebruik van een soortgelijke techniek. Snelheidsverbeteringen tot wel 400% zijn in de praktijk haalbaar. Wij maken graag combinaties van 1,8 TB 10k HDD in RAID10 met 480 of 800 GB SSD schijven in RAID1.

Advies & levering

Na het bepalen van de gewenste specificaties voor wat betreft cores, werkgeheugen en opslag is het tijd om de optimale mix van bestaande HP configuraties af te zetten tegen een BTO (Built To Order) model waar alle componenten nog moeten worden toegevoegd. In dit specifieke geval is gekozen voor het laatste.

De uiteindelijke specificatie is geworden:

CPU: 2x XEON 12-core CPU (5118)
RAM: 256 GB DDR4 ECC RAM
RAID: HPE 816i controller met SAS expander en storage battery
Storage HDD: 8x 1,8 TB 10k HPE HDD storage
Storage SSD: 8x 800 GB SAS SSD storage
Storage Cage: 3e (extra) drivecage voor toekomstige uitbreidingen
OS: Windows Server 2019 Standard core-licenties

ICT

Het maakt niet uit hoe groot uw bedrijf is, wij ontzorgen u.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?