Skip to the content

Network Attached Storage

Een Network Attached Storage oplossing (NAS) is een opslagmedium welke veelal dienst doet als fileserver en via het netwerk te benaderen is. NAS-systemen maken vrijwel altijd gebruik van meerdere hardeschijven die redundant zijn uitgevoerd via RAID. Zo wordt voorkomen dat een enkele defecte hardeschijf leidt tot gegevensverlies.

De NAS-systemen die wij verkopen en installeren zijn vaak uitgevoerd met extra mogelijkheden zoals een printerserver, streaming mogelijkheden (video), back-up server, torrent-clients, email-server, en functionaliteit die op dropbox lijkt.

De voordelen van NAS-oplossingen

Een NAS-oplossing heeft enkele voordelen ten opzichte van een traditionele (Windows) server. Een NAS-oplossing is specifiek ontworpen als server voor data-opslag. Hierdoor zijn de prestaties vaak beter dan een traditionele server.  Een bijkomend voordeel is dat NAS-oplossingen vaak veel minder energie verbruiken (gemiddeld tot wel 70% lager stroomverbruik).

(Windows) server vervangen door een NAS-oplossing

In de praktijk worden door het toepassen van Cloud-oplossingen steeds vaker traditionele servers vervangen door een NAS-oplossing. Zeker in combinatie met Hosted Exchange kan een NAS een goede vervanging zijn van bijvoorbeeld een Windows Small Business (SBS) netwerk.

Dankzij de steeds betere remote access diensten van de NAS-oplossingen kunt u vanaf vrijwel iedere locatie bij uw bestanden komen. De Hosted Exchange verzorgt de e-mail, gedeelde agenda's, taken en contactpersonen.

Opties en aanvullende diensten

Een vaak vergeten onderdeel van NAS is het verzorgen van de (online) back-up. Wij passen veelal een back-up op externe media toe, welke pro-actief door ons wordt gemonitord. Zo raakt u nooit uw belangrijke gegevens kwijt.